FIT MET INGRID - ERWTENSOEP

Heerlijke magere erwtensoep

Erwtensoep is een soep die rijk is aan goede en gezonde voedingsstoffen, bevat eiwitten en geeft je een lang verzadigd gevoel. Maar meestal zit er spek, rookworst en ander vlees in waardoor de soep niet echt mager te noemen valt. Ik hou zelf niet van vetjes in mijn eten, dus ging ik op zoek naar een andere variant van snert en in dit recept is het vlees vervangen door gerookte kip. Klinkt al een stuk beter! Deze erwtensoep scheelt niet heel veel kilocalorieën met normale erwtensoep (portie: 400 gram), maar bevat wel meer eiwitten en stuk minder vet. Wat heb je nodig?

• 350 gram spliterwten
• 1,5 liter water
• 2 bouillonblokjes (groente of kip)
• 250 gram gerookte kip
• 200 gram winterpeen
• 200 gram knolselderij
• 1 prei
• 1 ui
• 3 laurierblaadjes

Hoe maak je het?
Spoel de spliterwten goed af onder de kraan. Doe ze in een grote pan, samen met het water, de bouillonblokjes en de laurierblaadjes. Breng dit aan de kook en laat het geheel een uur doorkoken met de deksel schuin op de pan.

Snijd de groenten in stukjes en bak deze ongeveer 4 minuten aan in een koekenpan met een beetje olie of vloeibare bakboter. Dit haalt de smaken van de groenten omhoog. Snijd de kip in stukjes. Als de erwten een uur hebben gekookt, voeg je de groenten erbij. Laat dit vervolgens nog 15 minuten door pruttelen. Tenslotte gaat ook de gerookte kip erbij, laat het weer 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Als de soep te dik wordt naar je zin, kun je wat extra water toevoegen.

Na 1,5 uur koken in totaal, is je soep klaar! Vis de laurierblaadjes er nog even uit. Schep de erwtensoep in een kom of in een diep bord. Eventueel kun je er een plakje roggebrood bij serveren.

Oh…nog een kleine tip. Erwtensoep gaat alleen nog beter smaken als je hem een dagje laat staan en daarna opwarmt óf als je hem invriest voor later. Maak dus gerust een dubbele portie voor in je vriezer.

Eet smakelijk!

Geplaatst op: 25-2-2019

#Proefles